Taco de Vries

Taco de Vries werd geboren op 21 juni 1960 te Naarden. Op 9 jarige leeftijd startte hij met cellospelen. In Bussum volgde hij cellolessen bij Max Werner. Daarnaast improviseerde hij veel op de piano en de cello.

Vanaf zijn 14e begon hij met componeren. In 1980 dirigeerde hij zijn orkeststuk ‘De Weekendsuite’ met het schoolorkest van het Willem de Zwijger college te Bussum.

Nadat hij zijn studie architectuur in 1987 had afgebroken is hij zich weer geheel gaan wijden aan de muziek.

In 1997 studeerde hij af als cellodocent bij Frans van der Grinten in Maastricht, met een eigen strijkkwintet in het afstudeerprogramma.

Directielessen volgde hij bij Lex Veelo in Den Haag.

Als cellist speelde hij in vele orkesten in Nederland. Tevens heeft hij enkele jaren meegespeeld in het Marokkaans ensemble van Moksim El Hadad. Regelmatig speelt Taco als eerste cellist in begeleidingsorkesten.

 

Vanaf 1994 doceert Taco de Vries cello privé en op vele muziekscholen in Nederland. En vanaf 1997 is hij vaste docent op de muziekschool Houten. En al enige tijd is hij verbonden aan de muziekschool Diemen.

 

Taco de Vries is actief als dirigent van jeugd- en kamerorkesten, onder andere bij de Vereniging Hofstads Jeugdorkest, het Kennemer Kamerorkest en het Nieuw Bloemendaals Jeugdorkest.

Vanaf 1997 dirigeert hij als vaste dirigent het Westerkamerorkest in Amsterdam, het Houtens Kamerorkest in Houten en het Jeugdorkest van de muziekschool Houten (HMC).

Ook dirigeerde hij het Kamerkoor Decibelle uit Utrecht, Con Amore uit Amsterdam, en Cantate Kamerkoor in Houten.

Tijdens het jarenlang werken met amateur-orkesten in verschillende samenstellingen, maakte hij veel arrangementen van symfonieën en orkeststukken voor kamer- en jeugdorkest, waaronder een orkestrale versie van het requiem van M. Haydn.