Maarten Rongen

Maarten Rongen is sinds 1997 slagwerkdocent bij Muziekschool Diemen.

Hij studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Tijdens zijn slagwerkstudie volgde hij diverse masterclasses en workshops voor marimba en voor drums. In 1989 studeerde hij af als DM- en UM-musicus. Maarten Rongen was als paukenist verbonden aan het Amsterdam Wind Orchestra waarmee hij diverse cd-opnames heeft gemaakt.

Sinds 1982 is hij actief als freelance slagwerker en sinds 1980 is hij werkzaam als slagwerkdocent bij een aantal muziekscholen. Momenteel doceert hij aan de muziekscholen in Diemen, Vleuten, Breukelen, Maarssen, Uithoorn en Wilnis. Ook is hij dirigent van de slagwerkgroep van de Abcouder Harmonie en coördinator van de Muziekschool Diemen. Tevens is Maarten Rongen een veelgevraagd jurylid voor de podium-, mars- en solistenwedstrijden, landelijk gecommitteerde voor de muziekexamens, repetitor bij diverse muziekverenigingen en geeft hij clinics en workshops voor (amateur) slagwerkers. Tevens componeert hij voor diverse slagwerkbezettingen.

Graag stelt hij zichzelf voor:

“Ik ben Maarten Rongen, geboren te Horst (Limburg), en begon op jonge leeftijd met het spelen van slagwerk in diverse amateurorkesten.
Na mijn HEAO studie heb ik mijn slagwerkopleiding gevolgd aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Jan Pustjens (solo-slagwerker) en Jan Labordus (solo paukenist) van het Koninklijk Concertgebouworkest. Tevens studeerde ik bij Jim Gordon, Graham Johns en Peter Prommel voor marimba en Ton Rooyers voor drums.
Tijdens mijn slagwerkstudie volgde ik diverse masterclasses en workshops voor marimba bij o.a. Keiko Abe, Leigh Howard Stevens en Robert van Size en voor drums bij o.a.  Simon Phillips en Rick Latham.
Als paukenist was ik verbonden aan het Amsterdam Wind Orchestra waarmee ik diverse cd-opnames heb gemaakt.
Sinds 1982 ben ik actief als freelance slagwerker bij de Nederlandse beroepsorkesten en speelde reeds met o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, Holland Symfonia, het Orkest van het Oosten en het Noord Nederlands Orkest. Tevens heb ik gespeeld met het Pools Radio Symfonie Orkest, het Australian Chamber Orchestra en het Orchestra Sinfonica de Tenerife.
Met lesgeven ben ik in 1980 begonnen bij de muziekschool in Thorn en nu ben ik werkzaam als slagwerkdocent bij een aantal muziekscholen en muziekverenigingen in Diemen, Vleuten, Breukelen, Maarssen, Uithoorn en Wilnis.
Naast het lesgeven dirigeer ik op dit moment ook twee slagwerkgroepen en jureer ik voor Kunstfactor slagwerkconcoursen in heel Nederland. Tevens componeer ik nog slagwerkstukken.”